Bütünlemeler pek çok öğrenci için hayat kurtarıcı olmaktadır. Türkiye’de milyonlarca açık öğretim öğrencisi olduğunu düşündüğümüz zaman da bütünlemelerin açık öğretim öğrencileri açısından önemini anlayabiliriz. Ancak ne yazık ki geçtiğimiz yıllarda bütünlemeler kaldırılmıştır. Hatta sadece AÖF için değil bu durumun pek çok üniversite için geçerli olduğunu söyleyebiliriz.
Yüksek Öğrenim Kurumu YÖK’ün yaptığı açıklamalara göre bütünlemelerin kaldırılmasında pek çok neden rol oynamaktadır. İlk olarak, neredeyse 2 milyona yaklaşan açık öğretim öğrencilerine sınav yapmanın büyük bir israf olduğu söylenmektedir. Yani bu duruma hem kağıt israfı olarak bakabiliriz hem de bu kadar öğrenciye sınav yapacak yerin bulunmasının zorluğundan bahsedebiliriz.
Başka bir neden ise bölümlerin ve sınavların zaten fazla olması ve her yıl bu kadar soru üretmenin de gerçekten zor olmasıdır. Bu nedenle özellikle öğretmenler çok zorlanmaktadır. Üstelik AÖF bütünlemelerinin yapıldığı tarihlerin genellikle akademik açıdan zaten çok yoğun tarihler olduğu da söylenmektedir. Bu nedenle sınavların kaldırıldığını açıklayan YÖK, kredili sisteme geçilmesinin de bu durumda rol oynadığını belirtmiştir.