Sömestr tatilinde ne yapmalı, Sömestr tatilinin ilk günlerini geçiriyor şu anda öğrenciler. Karnesinde zayıf getirenler de var tüm derslerini sorunsuz olarak teslim etmiş olan öğrenciler de. Her iki tarafın da tatili geçireceği şekil büyük ihtimal farklı olacak. Dersleri zayıf olanların ders çalışması kesinlikle gerekli. Ailelere de sömestrda büyük işler düşüyor. Biz de sizler için sömestr tatilinde ne yapmalı adında uzun bir liste hazırladık.
Aileler, karneyi suçlama aracı olarak kullanmayın
– Karne anne-baba-çocuk-öğretmen ve diğer ilgililer arasında bir “suçlama-savunma” aracı değil.
– Çocuğunuza, ‘hiç vakit kaybetmeden bir çalışma planı yap’ demek yerine-varsa-başarısız olduğu derslerde ya da kendini geliştirmek istediği konularda neler yapabileceğinizi tartışın.
– Anne baba olarak zayıf karne sonuçları için çocuklara tatili zehir edecek yasaklar koymak, baskılar kurmak onlarla olan ilişkileri bozar. Çocuğa rağmen başarı ve çözüm de mümkün değil.
– Düşük notlar konusunda öğretmeni veya derslerin zorluğunu eleştirmek yerine elinden gelenin en iyisini yapıp yapmadığımıza odaklanın.
– Çocuk karnesinden yakınlara bahsetmek istemiyorsa bu konuyu kimsenin yanında açmamaya özen gösterelim.
Başarı, sistemli çalışmakla olur
– İkinci dönem için kendi yeteneğinize uygun gerçekçi hedeflerle, iyi bir planlama yapmalı ve zamanı iyi kullanabilmeyi başarmanız gerekiyor.
– Motivasyonunuzu yüksek tutun. Zayıflara odaklanmadan, gözünüzü korkutmadan kendi öğrenme biçiminize uygun bir ders çalışma planı hazırlayın.
– Çalışma saatlerinizi en iyi öğrendiğiniz, dikkatinizin en iyi olduğu zamanlara göre ayarlayın ve skısa aralıklarla, mola vererek çalışın.
– Karne sizin sınavlara yansıyan performansınızın göstergesidir, kişiliğinizin değil. Performansınızdan memnun değilseniz, çalışma alışkanlığınızı gözden geçirerek, çabanızı arttırmalısınız. Bunun için tatil dönemi iyi bir fırsat. Kendinize güvenin, başaracağınıza inanın.